De Driemaster

Leiderdorp

De Driemaster

In het mooie Leiderdorp, op de plaats waar het voormalige schoolgebouw de Driemaster stond, zijn wij in het vierde kwartaal van 2019 gestart met de bouw van twee woontorens, genaamd De Ridder en De Jonker. In totaal betreft het 98 huur -en koopappartementen.

In ‘De Ridder’ bevinden zich 49 vrije sector koopwoningen, verdeeld over 9 woonlagen.
‘De Jonker’ bevat 49 sociale huurwoningen verdeeld over 8 woonlagen.

Beide woontorens liggen deels aan en in het water, waardoor zij opgaan in de nieuw aan te leggen omgeving. Er is gekozen voor een robuuste uitstraling door de toepassing van metselwerk, waarbij de verspringende gevelopeningen en diverse kaders in de vorm van penanten en randen het gebouw een gelaagd uiterlijk geeft.

Uitwerking van het ontwerp

Het project is gegund via een succesvol verlopen tender in 2017 voor 2 verschillende opdrachtgevers, welke samen een invulling aan de locatie wilde geven. Na een passend schetsontwerp door de architect met bijbehorende bouwkosten, heeft Ballast Nedam West samen met architect, constructeur en installatie-adviseur het plan verder uitgewerkt van voorlopig ontwerp naar de werktekeningen (UO), waarmee het project nu wordt gerealiseerd.

Door de lastige periode met stevige prijsstijgingen en sterke marktwerking, werd dit voornamelijk gekenmerkt door het vinden van het juiste pad tussen prijs en kwaliteit.

Duurzaam

De twee woontorens hebben een verhoogde energieprestatie coëfficiënt (EPC) van 0,25 ten opzichte van het bouwbesluit van dit moment (0,4). Dit is voornamelijk bereikt door de toepassing van de efficiency van stadsverwarming via NUON/Vattenfall. Hiertoe wordt aanvullend een warmtestation aangebracht door Ballast Nedam West om de (hoofd)aansluiting van beide torens te realiseren. Daarnaast worden beide daken voorzien van zonnepanelen ten behoeve van de algemene voorzieningen van de gebouwen. Hiermee zijn de beide gebouwen naast duurzaam, ook gelijk geschikt voor de toekomst met de bijbehorende energietransitie.

2 gebouwen voor 2 eigenaren

Beide torens hebben elk hun eigen eigenaar, wat voornamelijk leidt tot kleine afwijkingen tussen in het afwerkingsniveau van de woningen en het interieur.

Rijnhart Wonen behartigt voornamelijk de lokale huurbehoefte in Leiderdorp, terwijl Amvest als landelijke speler zich meer richt op de vrije sector/middenhuur woningen. Beide bedrijven hebben ook elkaar gevonden, waar het gaat om het bevorderen van de doorstroom in de huidige huurmarkt.

Ten behoeve van ‘De Ridder’ heeft Amvest de website hureninderidder.nl opgezet, waar het laatste nieuws gevonden kan worden.