Jonas

Amsterdam

Jonas

Een indrukwekkend project in de Amsterdamse IJburgbaai Met het project ‘Jonas’ in de IJburgbaai gaat Ballast Nedam West, in opdracht van Amvest, zorgen voor de realisatie van 273 huur- en koopwoningen: een indrukwekkend project op een mooie plek in de stad.

Het project

Dit bijzondere gebouw ‘Jonas’ kenmerkt zich door zijn publieke en gemeenschappelijke ruimtes met een breed scala aan functies: van retail tot recreatie. Jonas wordt als een van de eerste woongebouwen van Nederland opgeleverd met een BREEAM-outstanding certificaat, waarmee de duurzaamheid van het gebouw kan worden aangetoond. Een gezonde woonomgeving, duurzaam materiaalgebruik en energie-efficiënt installatie-ontwerp maken van Jonas een duurzaamheidsicoon voor IJburg.

Ballast Nedam West heeft, samen met opdrachtgever Amvest, het bouwplan uitgewerkt voor de realisatie van 273 appartementen op een kavel dat een centrale plek inneemt in de IJburgbaai: een landtong aan de binnenhaven van het Haveneiland. Het plan Jonas, ontworpen door Orange Architecten, refereert aan legende ‘Jonas en de Walvis’. Jonas wordt geïntegreerd in zijn omgeving, centraal in de IJburgbaai door de de thema’s op de locatie te integreren; water, kade en maritiem ambacht.

Wonen, ontmoeten én ontspannen

Het bouwplan bestaan uit een gebouw van ongeveer 25 meter hoog met een lengte van ca. 140 meter lang en ca. 35 meter breed. Het gebouw omvat verschillende functies. Naast wonen is het een plek om te recreëren. Jonas biedt verschillende recreatie-faciliteiten zoals dakstrand en de waterspeelplek. Ook is er genoeg ruimte om te wandelen door het aan te leggen bos. Er is een openbare ontmoetingsruimte, voorzien van diverse faciliteiten, zoals kantoren, horeca, filmzaal en zonneterras op het dak. Al deze faciliteiten zijn onderdeel van de ‘canyon’, de ruggengraat van het project, met een indrukwekkende dynamische afwerking. Alle appartementen worden ontsloten via de ‘canyon’. Ballast Nedam realiseert daarnaast een parkeerkelder.

De filmzaal

In Jonas bevindt zich een inpandige filmkamer. De filmzaal beschikt over ongeveer 70 zitplaatsen. Hier zullen regelmatig filmavonden en voorstellingen geprogrammeerd worden. De Filmzaal ligt halverwege de eerste verdieping en is toegankelijk vanuit De Huiskamer.

De logeerkamers

Verspreid over de verdiepingen liggen de Breakout Rooms en de logeerkamers. Jonas stelt een tweetal studio’s beschikbaar voor vrienden en familie, die je desgewenst kan reserveren.

De Huiskamer

Vanaf Het Plein loop je De Huiskamer in: het hart van Jonas. Stijlvol en smaakvol ingericht. De sfeer warm en gastvrij. In de zomer gaan de grote, glazen puien naar Het Plein open en lopen plein en huiskamer in elkaar over. De imposante plafonds maken deze ruimte indrukwekkend, maar tegelijkertijd huiselijk en uitnodigend om in te verblijven.

De Canyon

Vanuit De Huiskamer loop je door de ‘staart’ van Jonas en kom je in een hoge, kathedraal-achtige ruimte: De Canyon. Vanaf de eerste verdieping kunnen de bewoners via het kronkelachtige bergpad helemaal naar Het Dakstrand. De Canyon en Het Bos vormen het centrale deel van Jonas’ en vormen vanaf de begane grond atriums over alle verdiepingen. Dit geeft veel ruimte in de ‘buik’ van het gebouw. 

Het Bos

Als je door De Canyon loopt, kom je via de staart van Jonas uit in Het Bos. Het Bos is een patio met drie grote bomen tussen de varens. Hier bevinden zich een aantal commerciële ruimtes. 

Het Dakstrand

Het bergpad komt uit bij een brede trap. Als je die oploopt, zie je het Dakstrand. Met verspreid enkele bomen, helmgras en over het glazen dak stroomt het water. Het Dakstrand is voor alle bewoners van Jonas. De Duplex Strandwoningen hebben bovendien een privéterras grenzend aan Het Dakstrand.

Het Plein

Voor de hoofdentree van Jonas ligt Het Plein. Gelegen op het zuidwesten is dit de plek om te ontspannen en te genieten van de haven van IJburg. Hier vinden straks evenementen plaats. Op Het Plein staat de Rots. Een constructie die als tribune dienst doet bij kleine evenementen. Tevens is de Rots de ingang van de parkeergarage. Aan Het Plein ligt de waterspeelplek met terrasvormige, aflopende treden.

De Waterspeelsplek

Aan Het Plein ligt de waterspeelplek met terrasvormige, aflopende treden naar een groene plaats waar je kan pootjebaden. Geniet van de zon, terwijl je uitkijkt op de bootjes in de haven.

Meer over Jonas

Wil je meer lezen over project Jonas? Bekijk de website.