Cartesius

Utrecht

Cartesius, een levendige stadswijk in hartje Utrecht

Op het voormalige werk- en rangeerterrein van de NS in Utrecht wordt Cartesius gerealiseerd: een diverse, groene en gezonde stadswijk in Utrecht. In Cartesius komen ca. 3000 woningen, het Cartesius Park, een groene lus rondom Cartesius en het kindcentrum Cartesius met een openbare basisschool, kinderopvang en sporthal. In het CAB, de huiskamer van de wijk, komt een supermarkt, horeca en diverse andere voorzieningen. In Cartesius komt een goede mix aan verschillende woningtypen, waardoor iedereen in elke levensfase een geschikte woning kan vinden en binnen de wijk een wooncarrière kan maken.   

Cartesius, geïnspireerd op de Blue Zones, is een gebiedsontwikkeling van Ballast Nedam Development en MRP, waarin gezonde voeding, ontmoeten, zingeving, ontspanning en bewegen belangrijke pijlers zijn. Minimaal 30% van de oppervlakte van de wijk zal groen zijn om van te genieten, maar ook om klimaatadaptatie en de biodiversiteit van het gebied te bevorderen. Er komen nieuwe vormen van mobiliteit die ervoor zorgen dat autogebruik minder wordt. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van deelmobiliteit, openbaar vervoer en goede fiets- en wandelverbindingen. 

 

Ballast Nedam West neemt de realisatie van een aantal deelgebieden van de ontwikkeling voor haar rekening. We starten met de bouw van Nicoya in juli 2023.

Nicoya

Nicoya is een omvangrijk deelproject binnen de ontwikkeling, gelegen tussen het CAB, de Perronlaan en de Cartesiusweg. Nicoya is ontworpen door Paul de Ruiter Architects, de binnentuin landschapsarchitectuur van Donker Design en het stedenbouwkundig plan is van de hand van Mecanoo. Het bestaat uit de realisatie van 79 koopwoningen en 163 huurwoningen, gesitueerd in diverse woonblokken. In Nicoya komen 54 koopappartementen met een oppervlakte tussen 58 m² tot 155 m² waarvan 4 penthouses en 4 maisonnettes met een heerlijke tuin of een balkon met uitzicht op het groen. En 25 ruime duurzame stadswoningen die variëren in grootte van 160 m² tot 208 m² met drie of vier slaapkamers en openslaande deuren naar een eigen tuin. Alle stadswoningen grenzen aan de gemeenschappelijke binnentuin. Alle woningen zijn klaar voor de toekomst en er wordt in een duurzame, gezonde en vitale Cartesius-leefstijl gefaciliteerd. Beleef Nicoya hier in de virtuele tour.

 

De woningen hebben een circulaire Circo! keuken van Bruynzeel, een volledig ingerichte badkamer met Duravit Starck sanitair met Mosa cradle-to-cradle tegelwerk en een beperkt energieverbruik. De energie voor warm tapwater en verwarming wordt opgewekt door middel van collectieve bodemenergiebron en voorzien van zonnepanelen. Alle stadswoningen hebben een groen sedumdak en de appartementengebouwen een klimaatadaptief wit dak om in de zomer te zorgen voor een aangename temperatuur. De binnentuin is een echte biotoop. Inheemse planten zijn zorgvuldig uitgekozen om privacy te bieden aan bewoners en ontspanning voor passanten. Er komt een parkeergarage die is geïntegreerd in de binnentuin. Bomen groeien letterlijk vanuit de parkeergarage de lucht in. Gevels vol met plantenbakken en klimplanten zorgen ervoor dat er altijd uitzicht is op groen.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over Cartesius, kijk op www.cartesius-utrecht.nl