Bredius

Amsterdam

De verbinding tussen verleden en het heden

In een buurt met prachtige gebouwen in Amsterdamse Schoolstijl ontworpen legt Bredius op een duurzame manier de verbinding tussen verleden en het heden.

In de Spaarndammerbuurt in Amsterdam West vind je een verscheidenheid aan architectuur. Zo vind je er een aantal prachtige woongebouwen in Amsterdamse Schoolstijl ontworpen door de architect Michel de Klerk, waarvan zijn meest opvallende creatie wel “Het Schip” is. Andere in het oog springende ontwerpen zijn de woningen aan het Zaanhof van Walenkamp en de woningen van De Bazel aan het Zaandammerplein.

Met de bouw van Bredius wordt op heel duurzame wijze, met eigentijdse verwijzing naar de Amsterdams School architectuur, een mooi stukje stad toegevoegd aan de Spaarndammerbuurt. Van iedereen en voor iedereen want Bredius werd in samenwerking met de buurt ontwikkeld en de komst van de nieuwbouw van Bredius is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van betaalbare huisvesting. De komst van deze nieuwe huurwoningen leveren een belangrijke bijdrage aan de woonbehoeften in Amsterdam.

Ballast Nedam West heeft met de toekomstige realisatie van Bredius een prachtig nieuw project in portefeuille. Het project Bredius is ontwikkeld door NL Development en wordt afgenomen door NLV (Nederlands Vastgoed). Het project omvat 105 woningen en 15 commerciële units. NLV heeft namens een van haar opdrachtgevers 83 woningen verworven in het middeldure huursegment, samen met 6 commerciële ruimtes en 28 parkeerplaatsen. De overige 22 woningen zijn bestemd voor verkoop en de overige 9 commerciële units worden door ontwikkelaar NL Development afgenomen.

Kenmerkend voor Bredius is de focus op duurzaamheid en innovatieve bouwmethoden. Het complex krijgt een hybride-bouwconstructie met een CLT-houtconstructie (Cross Laminated Timber) vanaf de verdiepingsvloeren. CLT is een duurzaam alternatief voor traditioneel bouwmateriaal dat zal bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk door efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Door de toepassing van hout wordt de hoeveelheid materiaalgebonden CO2 als gevolg van de bouw beperkt en CO2 opgeslagen in het gebouw. Hiermee dragen we bij aan onze doelstelling om verdere opwarming van de aarde te voorkomen.

Bredius is duurzaam, zowel in energieverbruik als in materialen

Bovendien heeft het ontwerp van Bredius een negatieve BENG2-score behaald, wat betekent dat het gebouw geen fossiele energie zal gebruiken voor de gebouwgebonden functies en ook voldoet aan strenge energieprestatienormen. Goed voor onze omgeving en prettig voor de nieuwe bewoners, die met een appartement in Bredius van minimaal A+++ een superzuinige woning krijgen.

Bredius is duurzaam, zowel in energieverbruik als in materialen. De ‘Groene Kamer’ in het hart van het gebouw is een uitnodigende ruimte waar bewoners en bezoekers samen kunnen komen. Het weelderige groen geeft natuurlijk tegenwicht aan de stadse setting. Nestkasten, insectenhuizen en andere faunavoorzieningen maken Bredius tot een gastvrije omgeving voor vogels, vleermuizen, vlinders en bijen. In de binnentuin, op het dak en via het groen aan de gevels wordt regenwater opgevangen en langzaam afgevoerd. Kortom, Bredius is rainproof en diervriendelijk.

Het ontwerp van Bredius is van de hand Monadnock. Het constructieadvies is verzorgd in een samenwerking tussen Luning en IMD. De daktuin is ontworpen door Studio Blad.

Award

Eerder dit jaar kreeg project Bredius de Middenhuur Award, uitgereikt door Hugo de Jonge tijdens de vastgoedbeurs Provada. Deze erkenning werd toegekend omdat het project goed inspeelt op de groeiende vraag naar ruime en kwalitatieve middenhuurwoningen in Amsterdam.

Het project draagt bij aan stedelijke vernieuwing en versterkt de leefbaarheid in de Spaarndammerbuurt én een comfortabele en toekomstbestendige woonomgeving voor de toekomstige huurders. 

Planning

De voorbereidingen voor dit project zijn achter de schermen al enige tijd in volle gang. Eind oktober 2024 is de bouw met het slaan van de eerste damwanden gestart. Naar verwachting worden, na de realisatie van de parkeerkelder en onderbouw, in de zomer van 2025 de eerste CLT-houtconstructie opgetrokken.