Metselrobot metselt eerste woning ter wereld

bij Tuinbuurt Vrijlandt in Rotterdam

“De metselrobot is de toekomst van het metselvak”

Ballast Nedam heeft een primeur en metselt als eerste bouwer in Nederland met een robot. Daarmee is een nieuw fase aangebroken. De metselrobot is in staat om sneller, efficiënter en duurzamer te werken en biedt daarom veel kansen voor de industrie. De metselrobot is ingezet op het Rotterdamse energiezuinige project Tuinbuurt Vrijlandt, ontwikkeld door Ballast Nedam Development en gebouwd door Ballast Nedam West.

De robot is ontwikkeld door ROPAX en werd doorontwikkeld in samenwerking de launching customers Ballast Nedam, Heddes Bouw & Ontwikkeling en Laudy Bouw & Ontwikkeling.

In de zomer van 2023 heeft de metselrobot een 2-onder-1 kap woning gemetseld. Vandaag werd de sleutel van deze woning overhandigd aan de eerste bewoners. Zij kunnen als eersten ter wereld claimen te wonen in een huis dat is gemetseld door een robot.

Bekijk video
Minder fysieke belasting

De arbeidsomstandigheden voor de werknemer op de bouwplaats verbeteren aanzienlijk, aangezien de robot de werkdruk en de fysieke zwaarte van het werk reduceert. “Met de metselrobot als collega heb ik fysiek minder belastend werk. Aan het einde van de dag ga ik minder moe naar huis, dat is ontzettend prettig”, zegt Bas Meerwijk, metselaar bij Heddes Bouw & Ontwikkeling, die vele uren met de metselrobot heeft doorgebracht.

 

Innovatie

Ballast Nedam investeert in innovatie en door de inzet van de metselrobot wordt de bouwplaats een moderne productielocatie. Een samenwerking tussen mens en machine: de machine zorgt voor een hogere productie, terwijl de metselaar zijn of haar ambacht kan blijven uitoefenen.

 

De metselrobot is geen vervanging van vakmensen, maar zorgt voor een samenwerking op de bouwplaats. Met deze robot kunnen nieuwe woningen nog sneller gebouwd worden en krijgt de versnelling van de woningbouwopgave een impuls.

 

Duurzamer

Het is een duurzame oplossing die verspilling van grondstoffen tegengaat. Specie wordt heel precies en gedoseerd aangebracht: de robot gebruikt 455 gram per steen waar een traditionele metselaar 1.000 gram gebruikt. Ook produceert de metselrobot tot 70% minder steenafval.